როგორ მოვამზადოთ გაყინული კარტოფილი ფრი სახლში: 5 სხვადასხვა მეთოდი

0
972

საინტერესოა, რომ თვითიზოლაციის პირობებში ბევრმა შეიძინა ისეთი უნარები, რომლებზეც ადრე ფიქრიც კი არ შეეძლოთ. ვიღაცამ პურის ცხობა ისწავლა, ვიღაცამ რულონების დახვევა, ვიღაცამ საყვარელი რესტორნის კერძების მომზადება. ეს თავისუფალი დროის პროდუქტიულად გატარების სურვილი იყო, ნაწილობრივ – მოწოდებული კერძებიდან ვირუსის მიღების შიში.

სწორედ ამიტომ, ბლოგერებს ან ცნობილ მზარეულებს ხშირად უსვამენ კითხვას, თუ როგორ მოამზადონ ყველაზე პოპულარული სწრაფი კვების პროდუქტი კარტოფილი ფრი გემრიელად და სწრაფად. ჩვენ მსგავსი გვერდების უამრავ ვარიანტს გადავხედეთ და ყველაზე პოპულარული რეცეპტები და მეთოდები შევარჩიეთ, რომ თქვენი კულინარიული უნარებით ახლობლები ნებისმიერ დროს გააოცოთ.

როგორ მოვამზადოთ გაყინული კარტოფილი ფრი სახლში

რომელი მეთოდიც არ უნდა შეარჩიოთ, ეფექტური იქნება. ამიტომ, ჩვენი რეკომენდაციები ყურადღებით შეისწავლეთ. ასე ნამდვილად გემრიელი კერძის მომზადებას შეძლებთ.

  • უმი ან გაყინული კარტოფილი ფრი ნაკლოვანებებზე (მუქი ლაქები, ქერქის ნარჩენები) შეამოწმეთ. ამოჭერით ან მსგავსი ნაჭრები გადაყარეთ.
  • გაყინული კარტოფილი ფრის შენახვის ვადა შეამოწმეთ. როგორი უცნაურიც არ უნდა იყოს, ამას გემრიელი კერძის მოსამზადებლად მნიშვნელობა აქვს.
  • შეფუთვაში გაყინული კარტოფილი ფრის ნაჭრები ხელით შეიგრძენით. ის მაგარი უნდა იყოს (არა რბილი), სწორი და ერთნაირი ზომის. არანაირი სქელი ყინულის წანაზარდი: ეს იმის დასტურია, რომ პროდუქტი გაალღვეს და შემდეგ კვლავ გაყინეს.
  • გაყინულ კარტოფილს შეწვავმდე გალღობის საშუალება არ მისცეთ: ეს კერძის ხარისხზე ცუდად აისახება. როგორც მინიმუმ ხრაშუნა ქერქზე ლაპარაკი ზედმეტია.
  • კარტოფილი ფრის შეწვის თანაფარდობა 1: 10 (1 ნაწილი კარტოფილი, 10 – ზეთი). ზეთი მხოლოდ ერთხელ გამოიყენეთ.
  • უკვე მზა კარტოფილი დაამარილეთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში, ქერქზე ოცნებაც არ ღირს.

აი, როგორ მოამზადოთ გაყინული კარტოფილი – ტაფაზე, ფრიტიურში, ღუმელში, მიკროტალღურ ღუმელში თუ მულტისახარში, თავად გადაწყვიტეთ. განვიხილოთ თითოეული მეთოდი.

1. კარტოფილი ფრი ფრიტიურში

ამ სიტყვიდან კერძის სახელწოდებიდან წამოვიდა. კარტოფილი ფრი – „კარტოფილი, შემწვარი ფრიტიურში“. მომზადების ეტაპზე უკვე დავწერეთ. თუ სპეციალური მოწყობილობა გაქვთ, აუცილებლად გამოიყენეთ. მომზადების ინსტრუქცია შეისწავლეთ და ზუსტად დაიცავით. საშუალოდ ბევრ ზეთში კარტოფილის შეწვის პროცესი 15 წუთს წაგართმევთ.

შეგიძლიათ უბრალოდ ქვაბში 10 სმ ზეთი ჩაასხათ და ძლიერ გააცხელოთ. შეწვის პრინციპი იგივეა: გაყინული კარტოფილი აიღეთ (არ გაალღოთ!), ზეთში ჩააწყვეთ და 6 წუთი წვით. ქაღალდზე ან საწურზე გადატანის დროს ფრთხილად იყავით (მიზანი: ზედმეტი ცხიმის მოშორება): ზეთმა შეიძლება მოულოდნელად „გაისროლოს“ და ასე ძლიერი დამწვრობა გარდაუვალი იქნება. დასკვნა? სამზარეულოს ხელთათმანები გამოიყენეთ.

2. კარტოფილი ფრი ტაფაზე

ეს კერძი ჩვეულებრივად შემწვარ კარტოფილს არ ჰგავს. მთავარი განსხვავება: მცენარეული ზეთის რაოდენობა. თუ კარტოფილი ფრის მომზადება გსურთ, ზეთი ბევრი უნდა იყოს. უმჯობესია რაფინირებული ზეთი გამოიყენოთ: არარაფინირებული ზეთი დაიწვება და აკვამლდება.

როგორ მოვამზადოთ გაყინული კარტოფილი ტაფაზე? პირველ რიგში, ღრმა, მაღალი გვერდების მქონე ტაფა აიღეთ. მეორეც, მასში ზეთის სქელი ფენა ჩაასხით და კარგად გააცხელეთ. მესამეც, მასში ცოტა კარტოფილი ჩაყარეთ, რომ ნაჭრები ტაფის ძირს არ მიეკვრას.

ჯერ ერთ მხარეს შეწვით, შემდეგ გადააბრუნეთ. შემდეგ თეფშზე ქაღალდის პირსახოცი დააფინეთ და კარტოფილი ფრი დააწყვეთ. სუფრაზე გატანამდე სითბოში გააჩერეთ. ასე მთელი კარტოფილი შეწვით. მარილი მოაყარეთ და სუფრაზე ნებისმიერ სოუსთან ერთად გაიტანეთ.

თუ არ გსურთ, რომ მზა ნაჭრები გაცივდეს, ტაფაზე გადაიტანეთ და 90 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში გააჩერეთ.

3. კარტოფილი ფრი ღუმელში

ღუმელი არა მხოლოდ კარტოფილი ფრის შესათბობად, არამედ შესაწვავად გამოგადგებათ. ასეთი კერძი უფრო სასარგებლოა, რადგან შესაწვავად ცხიმი პრაქტიკულად არ დაგჭირდებათ.

ღუმელი 200 გრადუსამდე გააცხელეთ. გაყინული კარტოფილი პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ტაფაზე დააწყვეთ. ოდნავ ზეითუნის ზეთი მოასხით და ხმელი სუნელები მოაყარეთ. 30-35 წუთით აცხვეთ, პერიოდულად აურიეთ.

4. კარტოფილი ფრი მულტისახარშში

ბევრს მულტისახარშში იმდენად უყვარს, რომ კერძების მოსამზადებლად პრაქტიკულად მხოლოდ მას იყენებს. თუ ამ კატეგორიის ხალხს ეკუთვნით, შეგიძლიათ მოწყობილობას გაყინული კარტოფილი ფრის შეწვა ანდოთ.

რა გავაეკთოთ? პირველ რიგში, შეამოწმეთ, თქვენს მულტისახარშს სპეციალური რეჟიმი „ფრიტიური“ ხომ არ აქვს. თუ აქვს, უბრალოდ ინსტრუქციის მიხედვით იმოქმედეთ და მოამზადეთ. თუ სპეციალური რეჟიმი არ აქვს, გამოიყენეთ რეჟიმი „ცხობა“: ასე ჭიქის შიგნით აუცილებელ პირობებს შექმნით. ჭურჭელში რაფინირებული მცენარეული ზეთი 10 სმ სიმაღლეზე ჩაასხით და გაყინული კარტოფილი დაუმატეთ. 10 წუთით აცხვეთ, პერიოდულად აურიეთ.

5. კარტოფილი ფრი მიკროტალღურ ღუმელში

ცოდვა იქნება კიდევ ერთი მოწყობილობა არ გამოვიყენოთ, რომლის გარეშეც თანამედროვე სამზარეულოს წარმოდგენა შეუძლებელია. მხედველობაში გვაქვს მიკროტალღური ღუმელი, რომელიც გაყინული კარტოფილი ფრის შესაწვავად გამოგადგებათ.

სპეციალური ფორმა გამოიყენეთ ან ჩვეულებრივი თეფში, რომელიც მიკროტალღურ ღუმელში ჩასადებად დასაშვებია. კარტოფილი ჭურჭელზე მოათავსეთ, რაფინირებული მცენარეული ზეთი მოასხით, მაქსიმალურ სიძლიერეზე ჩართეთ და დაახლოებით 7 წუთით აცხვეთ. ფრის ნაჭრები გემრიელი, ოქროსფერი და ხრაშუნა გამოვა.

დატოვე კომენტარი

გთხოვთ, დაწეროთ თქვენი კომენტარი!
გთხოვთ, ჩაწეროთ თქვენი სახელი აქ