შინაურული ზეფირის 7 რეცეპტი

0
1235
photo credit: ShutterStock

ზეფირი – დესერტი, რომელიც ათქვეფილი ხილის პიურეთი, შაქრით და კვერცხის ცილით მზადდება. უცნობია, სად გააკეთეს პირველად: ზოგი ირწმუნება, რომ დესერტის სამშობლო საფრანგეთია, სხვები კი სამშობლოდ აღმოსავლეთის ქვეყნებს მიიჩნევს.

გთავაზობთ ზეფირის საუკეთესო რეცეპტებს სახლის პირობებში მოსამზადებლად.

1. მარტივი რეცეპტი მოცვით

ინგრედიენტები:

  • 3 ვაშლი
  • 100 გრ მოცვი
  • 300 გრ შაქარი
  • 1 კვერცხის ცილა
  • 75 გრ წყალი
  • 5 გრ აგარ–აგარი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. ვაშლი გარეცხეთ, შუაგული კურკებიანად მოაშორეთ. საცხობ ფორმაზე გადანაჭერით ქვემოთ დააწყვეთ. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 20 წუთით აცხვეთ.
  2. მოცვი ქვაბში სუსტ ცეცხლზე 3-5 წუთით ხარშეთ, პერიოდულად აურიეთ.
  3. გამომცხვარი ვაშლი დააბლენდერეთ, შემდეგ გაცერით. იგივე გააკეთეთ მოცვის შემთხვევაშიც.
  4. ვაშლი და მოცვი აურიეთ, შაქარი დაუმატეთ, ცეცხლზე დადგით. როცა შაქარი გადნება, ხარშვა შეწყვიტეთ. კენკრის პიურე გააგრილეთ.
  5. ამ დროში ცალკე თასში შაქარი და აგარ–აგარი აურიეთ, საშუალო ცეცხლზე 5-7 წუთით ხარშეთ, სანამ წელვადი ძაფი არ წარმოიქმნება. პერიოდულად სიროფს აურიეთ.
  6. როცა პიურე გაგრილდება, კვერცხის ცილა დაუმატეთ და მიქსერით ათქვიფეთ – ჯერ საშუალო სიჩქარეზე, შემდეგ მაქსიმალურზე.
  7. როცა სიროფი მზად იქნება, წვრილ–წვრილად პიურეს დაუმატეთ, შემდეგ ათქვიფეთ მანამ, სანამ მასა ძალიან სქელი არ გახდება.
  8. მიღებული მასა საკონდიტრო ტომარაში გადაიტანეთ. პერგამენტის ქაღალდზე ზეფირები დააწყვეთ. 4-6 საათით (უმჯობესია მთელი ღამე) გააჩერეთ. ორი ნახევარი შეაერთეთ, შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ. გემრიელი და ჰაეროვანი ზეფირი მზადაა, გემრიელად მიირთვით!

2. კლასიკური რეცეპტი

ინგრედიენტები:

  • 3-5 ვაშლი
  • 200 გრ შაქარი
  • 1 კვერცხის ცილა
  • 75 გრ წყალი
  • 5 გრ აგარ–აგარი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. სჯობს მწვანე ან დაუმწიფებელი ვაშლი გამოიყენოთ. ხილი გარეცხეთ, გაასუფთავეთ და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 20-25 წუთით აცხვეთ. მზაობა ჩანგლით შეამოწმეთ. გამომცხვარი ვაშლი საცერზე დააწყვეთ, რომ ზედმეტი სითხე დაიწუროს.
  2. ვაშლი ქერქიანად დააბლენდერეთ, საცერში გაცერით. თუ თხევადი პიურე მიიღეთ, ცეცხლზე ცოტა ხნით ხარშეთ. ჯერ ოთახის ტემპერატურამდე გააგრილეთ, შემდეგ მაცივარში.
  3. ამის შემდეგ კვერცხის ცილა დაუმატეთ და მიქსერით ათქვიფეთ – ჯერ დაბალ სიჩქარეზე, შემდეგ საშუალოზე.
  4. შაქარი და აგარ–აგარი აურიეთ და საშუალო ცეცხლზე წელვადი ძაფის მიღებამდე ხარშეთ. პიურეს წვრილ–წვრილად დაუმატეთ – ეს ნელა უნდა გააკეთოთ, რომ მასა არ დაეცეს.
  5. უკვე მაქსიმალურ სიჩქარეზე 10 წუთით ათქვიფეთ.
  6. სქელი მასა საკონდიტრო ტომარაში გადაიტანეთ. პერგამენტის ქაღალდზე შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ და ზეფირი დააწყვეთ. 5-6 საათით გააჩერეთ. შემდეგ ქაღალდი მოაშორეთ, ორი ნახევარი შეაერთეთ და შაქრის ფხვნილში ამოავლეთ.

3. ზეფირი ჟელატინზე

ინგრედიენტები:

  • 3-5 ვაშლი
  • 300 გრ შაქარი
  • 1 კვერცხის ცილა
  • 80 მლ წყალი
  • 25 გრ ჟელატინი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. ჟელატინს წყალი დაასხით და გასივება აცადეთ.
  2. ვაშლი გარეცხეთ, გაასუფთავეთ, საცხობ ფორმაზე დააწყვეთ და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 20 წუთით აცხვეთ.
  3. გამომცხვარი ხილი გაცერით, გააგრილეთ. შაქარი დაუმატეთ და მიქსერით ათქვიფეთ. შემდეგ ნახევარი კვერცხის ცილა დაუმატეთ, 5 წუთში – მეორე ნახევარი. სქელი და ფუმფულა მასის მიღებამდე ათქვიფეთ.
  4. ჟელატინი ცეცხლზე გახსენით, ადუღებამდე არ მიიყვანოთ. წვრილ–წვრილად პიურეს დაუმატეთ და კიდევ 5-7 წუთით მიქსერით ათქვიფეთ.
  5. მასა საკონდიტრო ყუთში გადაიტანეთ, ზეფირი პერგამენტის ქაღალდზე დააწყვეთ. 1 დღე გააჩერეთ, შემდეგ ორი ნახევარი შეაერთეთ და შაქრის ფხვნილში ამოავლეთ.

4. ვანილის ზეფირი

ინგრედიენტები:

  • 600 გრ შაქარი
  • 250 მლ წყალი
  • 20 გრ ჟელატინი
  • 8 გრ ლიმონის მჟავა
  • ½ ჩ/კ სოდა
  • 8 გრ ვანილი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. ჟელატინს წყალი დაასხით, აურიეთ და გასივება აცადეთ. შემდეგ სუსტ ცეცხლზე გახსნამდე გააცხელეთ.
  2. შაქარს წყალი დაუმატეთ და საშუალო ცეცხლზე ხარშეთ. ადუღებამდე მიიყვანეთ, ცეცხლს დაუწიეთ და კიდევ 7 წუთით ხარშეთ.
  3. სიროფი და ჟელატინი აურიეთ, მიქსერით თეთრი, სქელი ქაფის მიღებამდე ათქვიფეთ.
  4. ათქვეფა არ შეწყვიტოთ, ლიმონის მჟავა და ვანილი დაუმატეთ, კიდევ 5 წუთში – სოდა. 10 წუთით ათქვიფეთ.
  5. სქელი მასა საკონდიტრო ყუთში გადაიტანეთ, ზეფირი პერგამენტის ქაღალდზე გადაიტანეთ, ზემოდან შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ და 3 საათით მაცივარში გააჩერეთ. ამის შემდეგ ორი ნახევარი შეაერთეთ.

5. ზეფირი გარგარით

ინგრედიენტები:

  • 500 გრ გარგარი
  • 300 გრ შაქარი
  • 80 მლ წყალი
  • 1 კვერცხის ცილა
  • ½ ჩ/კ ლიმონის მჟავა
  • 12 გრ აგარ–აგარი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. გარგარს კურკები მოაშორეთ, ქვაბში გადაიტანეთ და მოხარშეთ. მიღებული მურაბა გააგრილეთ, შემდეგ გაცერით.
  2. პიურეს წყალი და აგარ–აგარი დაუმატეთ, საშუალო ცეცხლზე 5-7 წუთით ხარშეთ.
  3. ცალკე თასში კვერცხის ცილა, შაქარი და ლიმონის მჟავა აურიეთ. მიქსერით სქელი მასის მიღებამდე ათქვიფეთ. შემდეგ პიურე დაუმატეთ და 10 წუთით ათქვეფა გააგრძელეთ.
  4. სქელი მასა საკონდიტრო ტომარაში გადაიტანეთ, ზეფირი გააგრილეთ და 5 საათით გააჩერეთ. ნახევრები შეაერთეთ და შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ.

6. ზეფირი ხურტკმელით

ინგრედიენტები:

  • 500 გრ ხურტკმელი
  • 200 გრ შაქარი
  • 5 პექტინი
  • 8 გრ აგარ–აგარი
  • 80 მლ წყალი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. ხურტკმელი დააბლენდერეთ, პიურე გაცერით, შემდეგ სუსტ ცეცხლზე ხარშეთ. როცა ადუღდება, ცეცხლს დაუწიეთ და კიდევ 10-15 წუთით ხარშეთ.
  2. შაქარი და პექტინი აურიეთ, პიურეს დაუმატეთ, რომ გასქელდეს. როცა ხურტკმელი გაგრილდება, მთელი ღამით მაცივარში შეინახეთ.
  3. ამის შემდეგ კვერცხის ცილა დაუმატეთ და მიქსერით ათქვიფეთ.
  4. შაქარი და აგარ–აგარი აურიეთ, წყალი დაუმატეთ, საშუალო ცეცხლზე წელვადი ძაფის წარმოქმნადემ ხარშეთ.
  5. წვრილ–წვრილად პიურეს დაუმატეთ და 5-7 წუთით ათქვიფეთ.
  6. აგარ–აგარი 40 გრადუსზე გამაგრებას იწყებს, ამიტომ სქელი მასა საკონდიტრო ტომარაში დაუყონებლივ გადაიტანეთ, ზეფირი პერგამენტის ქაღალდზე დააწყვეთ, 5-7 საათით გააჩერეთ და შაქრის ფხვნილში ამოავლეთ.

7. ზეფირი უშაქროდ

ინგრედიენტები:

  • 5 ვაშლი
  • 10 გრ აგარ–აგარი
  • 60 მლ წყალი
  • 80 გრ ერითრიტი
  • 300 გრ მოცხარი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი

მომზადება:

  1. აგარ–აგარს წყალი დაასხით და გაასივეთ.
  2. ვაშლი გარეცხეთ, კურკებისგან გაათავისუფლეთ, ღუმელში გამოაცხვეთ და დააბლენდერეთ. პიურე გაცერით, შემდეგ მოხარშეთ, რომ გასქელდეს.
  3. მოცხარი დააბლენდერეთ, გაცერით და მოხარშეთ.
  4. ცალკე კვერცხის ცილა აქაფებამდე ათქვიფეთ, შემდეგ ერითრიტი (შაქრის შემცველი) დაუმატეთ, ვაშლის პიურე დაუმატეთ და ათქვეფა გააგრძელეთ.
  5. მოცხარს აგარ–აგარი, ერითრიტი დაუმატეთ და კიდევ 3 წუთით ხარშეთ, მუდმივად აურიეთ. შემდეგ წვრილ–წვრილად თეთრ, სქელ მასას დაუმატეთ. მიქსერით კიდევ 5 წუთით ათქვიფეთ.
  6. საკონდიტრო ტომარაში გადაიტანეთ და ზეფირები პერგამენტის ქაღალდზე დააფინეთ, 5-7 საათით გააჩერეთ, ორი ნახევარი შეაერთეთ, შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ.

დატოვე კომენტარი

გთხოვთ, დაწეროთ თქვენი კომენტარი!
გთხოვთ, ჩაწეროთ თქვენი სახელი აქ